Додик: Криза у формирању власти продукт страха бошњачке елите

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да БиХ руше Бошњаци, те да се криза у формирању власти може тумачити као продукт страха бошњачке елите која тамо жели подобне Србе.

Додик је поручио да је упоран и незаустављив борац за интересе српског народа и да за њега не постоји консензус на причи да се угрози српски национални интерес.

“Моја политика је да, прије свега, покушамо да одржимо мир и стабилност и то је примарно. Политички процеси морају да буду у том смјеру. Ја нисам ратни лидер, да сам то хтио могао сам бити у рату”, рекао је Додик за “Еспресо.рс”.

Он је истакао да су односи на ниову БиХ његовим доласком на мјесто предсједавајућег Предсједништва БиХ сада промијењени, а да је екипа око његове партије направила највећу српску већину на нивоу БиХ, те да је од пет делегата у Дому народа парламента БиХ четворо из његове партије, што се никад није десило, јер је српска делегација увијек била састављена из неколико политичких странака.

“То су те промјене које они не могу да сваре и праве свакакве опструкције. Њима су најподобнији они који су и до сада били тамо и зато сад покушавају да их тамо одрже што је могуће више како би потрошили неки наш мандате”, оцијенио је Додик.

Додик је навео да као предсједавајући Предсједништва БиХ ради на томе да пошаље поруку да неке ствари треба урадити, да се праве неки помаци и при томе је поменуо Споразум о регионалном ромингу, који је потписан у Београду.

“Један од озбиљних успјеха у политици коју ја осјећам јесте што смо у немогућим условима успјели да преживи Република Српска. Њој је било намијењено да буде девастирана и да буде сведена на нулу и празну љуштуру”, рекао је Додик.

Додик је подсјетио на то како су у протеклом периоду амбасадори западних земаља о свему одлучивали, о томе како је смјењивао високи представник, али и да се у таквим околностима преживјело.

Он је навео да амбасадори ни сада не воле што је добио највише гласова на изборима, али да морају да то истрпе и да признају.

“Ја сам инаугурисан на крају за члана Предсједништва БиХ. Било је ту свакаквих намјера, да се онемогући инаугурација, да се свашта живо измисли и да се наметне. Наравно, међу Србима није тешко наћи неке који ће креирати такву причу о овоме или ономе. Ипак, сада морају да признају реалност”, истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је навео да Британци, Американци, па и неки други са Запада раде на томе да дезинтегришу и дестабилизују БиХ, те да само глупи политичар на Балкану може вјеровати у њихову причу о добронамјерности, јер они имају своје интересе.

Када је ријеч о декларација за очување идентитета српског народа, Додик је рекао да од тога нису одустали ни он ни предсједник Србије Александар Вучић, али да сматра да је “дошло до тога да ови из Брисела то мало зауставе”.

Он је додао да то већ живи и да ће у школској години која долази имати заједнички наставни програм у школама, да ће и високо образовање бити интегрисано, те да ће оно што дјеца у Краљеву уче из историје учити и дјеца у Бањалуци.

“Шта они мени намећу историју у којој је српски народ непријатељ, а наши непријатељи постали јунаци код Бошњака. Не занима ме то, ја то нећу да учим, нећу да знам ни њихова имена. Имам ја своје историјске јунаке и хоћу да моја унучад, којих имам шесторо, уче оно што ће одговарати изградњи њиховог српског националног идентитета”, објаснио је Додик.

Говорећи о мапи коју је цртао прије двије година на којој су Српска и Србија једна држава, Додик каже да ће то бити једног дана.

О односима са Београдом и са Вучићем, Додик каже да је у посљедње вријеме највећи број пројеката на којима заједно раде Српска и Србија, те да се у свакој од 63 општине и града ради неки од пројеката са Србијом.

Он је напоменуо да је Вучић без оклијевања помогао Српској, те је изашао у сусрет у тренутку када је било потребно, као на примјер када су купљене обвезнице које је емитовала Влада у износу од 25 милиона евра.

“То је урадила Поштанска штедионица. То је био кључни моменат за нашу стабилизацију”, рекао је Додик.

Он је додао да је Вучић је учинио много и да му је на томе захвалан.

“Још једна важна порука коју Вучић шаље је када каже – Ми нећемо дозволити да Србима, где год да живе, неко учини жОлујуж, као што је то урађено у Хрватској. То је озбиљна обавеза Србије коју је Вучић преузео, али ми му верујемо. Ми верујемо у то и осјећамо се сигурнијим, нико до сада нам то није рекао”, истакао је Додик.

Додик је поновио да је нормално да говори да је Бањалука окренута ка Београду, јер су Срби један велики народ који је прошао голготу страдања у Великом рату, у Другом свјетском рату и у посљедњем рату на овим просторима. 

Додик: Новинари нису угрожени, штити се достојанство полиције

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да се Нацртом закона о јавном реду и миру, који предвиђа казну за онога ко неовлашћеним фотографисањем или снимањем омета службена лица у вршењу дужности, не угрожавају новинари, већ да се штити достојанство полиције.

Додик је истакао да је против злоупотребе било чега, али да се залаже да се новинарској професији врати достојанство, али исто тако обезбиједи и полицијском раднику и државном службенику.

“Слажем се и да новинари буду у рангу државног службеника, па да видимо онда да и њих неко може да слика”, рекао је Додик за “Еспресо.рс”.

Додик је истакао да је апсурд што је овај закон постао прича број један овдје, док се у Европи доносе правила за забрану ширења лажних вијести, а амерички закон предвиђа да полицајац, када процјени да га ометају на службеној дужности, има овлашћења да пуца.

Он је указао да је на Западу полицајац у свакој држави држава.

“Ако дирнеш полицајца дирнуо си у државу. Зар треба да неко може да пљуне полицајца, а он само да се обрише и да иде даље? Не може. Зашто би неко имао право то да ради, а полицајац да не реагује?”, упитао је Додик.

Он је поручио да не треба злоупотребљавати закон.

“Има и полицајаца који лоше раде свој посао, има битанги и у полицији и у државној управи. Нико не каже да нема, али извините овдје се свашта дешава, ово је претјерало сваку врсту мјере”, рекао је Додик.

Он сматра да новинарску професију треба вратити у аналитику.

“Ако си у аналитици имаш право да изнесеш свој став, али за тај став мораш да одговараш. Не да каљаш људе, да свашта измишљаш, да лажеш, петљаш, да си приучен за такве ствари и да си службеник службе са Запада, а да се то сматра врлином. Наравно да то не може да се ради”, рекао је Додик.

Наводећи да у Бањалуци има неколико новинара који су постали богаташи на причи о томе како се овдје дешава неки криминал, Додик каже да се поставља питање одакле им одједном толика средства с обзиром да се зна колика је новинарска плата.

“Имам и ја свашта питати, није то проблем, али ајде да направимо друштво коме ће се одговарати. Сад ће неко рећи да је ово напад на медије. Није. Ја нисам никога напао, ја сам напао појаву”, рекао је Додик.

Он каже да су неки три мјесеца били на неким студијама у Британији, па када их је поменуо именом и презименом и питао откуд они тамо, онда је речено да је о клевета.

“Није /клевета/, моје питање као предсједника било је жодакле ви тамо и шта то радите тамож. Имам право да то питам. Ја не бјежим од питања, али исто тако волим да питам”, рекао је Додик.

Он истиче да није добио одговор на питање које је поставио, али да је зато добио интервенцију неке амбасаде која је рекла да се тако угрожавају новинарске слободе.

“Имам и ја неке своје новинарске слободе. Како је могуће да сам ја само предмет напада, сада је то мање, али прије четири године се није могло живјети”, рекао је Додик.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име