Дипломатска офанзива у септембру – Вучић са Путином, Tрампом…

0
918

Дијалог Београда и Приштине наставља се за мање од мјесец дана у Бриселу, а државни врх Србије у септембру креће у дипломатску офанзиву, пише “Блиц”.

Према писању тог листа, који се позива на изворе из врха власти, најприје у Београд долази потпредсједник Индије Венкејах Најду, а након тога требало би да дође до сусрета предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина.

“Тај сусрет је већ договорен, само се још не зна да ли ће се двојица председника састати у Москви или Владивостоку”, наводи саговорник “Блица”.

Вучић би требало да отпутује у Русију на консултације са Путином пред засједање Генералне скупштине УН које је планирано од 24. до 28. септембра, гдје ће предсједник Србије говорити на једној од сједница.

Предсједник Србије ће се са америчким предсједником Доналдом Трампом видјети на званичном дијелу сједнице Генералне скупштине УН, а очекује се да у Њујорку разговара с више људи из Трампове администрације.

Прије тих “свјетских” разговора, планирано је да Вучић још једном посјети Косово и Метохију и тамо разговара са Србима, а већ је познато и да иде на економски форум у Кини.

“У првом плану биће економске теме, али како је Кина један од наших најважнијих међународних партнера када је реч о Косову, свакако ће то бити прилика да нам Кинези потврде подршку у Савету безбједносит УН по овом питању”, навео је саговорник листа.

Такође, Србију би до краја године требало да посјети француски предсједник Емануел Макрон, а његова администрација већ тражи термин.

Као највјероватнији датум посјете Макрона помиње се да би он у Србији могао да борави између 3. и 5. децембра.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here