Десет руку за спас Републике Српске

0
605

Странке из Српске разговарају о коалицији у парламенту БиХ. Група посланика може да блокира све штетне одлуке

ПРЕДСТАВНИЦИ српских странака, које су освојиле места у представничком дому Парламента БиХ почеле су договор о формирању велике српске коалиције која би тако добила могућност да блокира све одлуке које би могле да буду лоше по Републику Српску.

Устав БиХ оставио је могућност да посланици из Српске могу да зауставе одређене одлуке Скупштине БиХ због заштите ентитетских интереса. За такву меру потребна је подршка две трећине посланика из српског ентитета. Зато је, да би се остварила идеја о патриотском блоку у Сарајеву, потребно да се владајућој коалицији из РС, на чијем је челу новоизабрани српски члан Председништва Милорад Додик, а коју чине СНСД, ДНС и СП (имају осам посланика), прикључе још најмање два представника. СДС има три посланика у државном парламенту, а ПДП два. Засада је Обрен Петровић, градоначелник Добоја и члан СДС, поручио да је спреман на сарадњу у скупштини БиХ, у корист Републике Српске. Друга двојица посланика СДС, који су добили мандате – Мирко Шаровић и Драган Мектић – још се нису јавно изјаснили о тој идеји.

 

Како за „Новости“ наводи извор из СДС, ситуација око деловања ове партије у парламенту БиХ биће јаснија после главног одбора који би требало да буде одржан у недељу. Према његовим речима, већина чланова странке и функционера СДС залаже се за то да се уђе у разговоре о коалицији са СНСД, како на нивоу БиХ, тако и у РС.

Сташа Кошарац, посланик СНСД у Парламенту БиХ, каже, за „Новости“, да очекује да ће се пронаћи десет српских руку у Парламенту БиХ, како би се очувала Република Српска.

 

– У протекле четири године, због поданичке политике Савеза за промене, нисмо имали српско јединство у Парламенту БиХ. Мислим да су људи у СДС, након избора на којима су кажњени због такве политике, схватили да је неопходно српско јединство.

Др Ненад Стевандић, будући посланик у Парламенту БиХ, каже за „Новости“ да очекује од чланова СДС „који имају политичку свест и нису задојени мржњом да буду на страни Патриотског блока у Сарајеву“.

 

РАСПОРЕД ГЛАСОВА

ПРЕДСТАВНИЧКИ дом ПС БиХ броји 42 посланика, од којих се 28 бира из ФБиХ, а 14 из Републике Српске. За формирање парламентарне већине потребно је осигурати гласове 22 посланика.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here