„Дани Душка Трифуновића“ почињу 12. септембра

0
740

На Палама ће 12. септембра бити отворена четвородневна манифестација „Дани Душка Трифуновића“ коју, у част књижевника, пјесника и телевизијског аутора, организује Културни центар.

Првог дана од 19.00 часова планирано је вече поезије под називом „Буквално тако“ у којем ће учествовати писци Перо Зубац, Мошо Одаловић, Ранко Мићановић, Милица Бакрач, Здравко Миовчић и Мирко Вуковић.

Бесједу о Душку говориће Перо Зубац, а у Галерији Културног центра биће отворена и изложба слика Борка Мочевића.

У оквиру програма биће додијељена награда „Душко Трифуновић“ за афирмацију српске културе и књижевности.

Другог дана манифестације, 13. септембра, планирано је да од 9.00 до 14.00 часова пјесници посјете основне школе на Палама.

Од 15.00 часова у Културном центру биће одржан Пјеснички дан за дјецу у којем ће учествовати Перо Зубац, Мошо Одаловић, Мирко Вуковић и Слободан Станишић, након чега ће услиједити проглашење побједника и додјела награда по конкурсу о теми „Биће боље“.

За петак са почетком у 19.00 часова планирана је монодрама „Има нека тајна веза“, посвећена Душку Трифуновићу, у извођењу Милана Димића.

Манифестација ће бити завршена у суботу, 15. септембра, концертом и предавањем о теми „Тужне пјесме“ које ће извести сопран Клаудија Кркотић, Соња Радојковић на клавиру и композитор Војин Комадина.

Покровитељи 12. манифестације су град Источно Сарајево, општина Пале и Министарство цивилних послова БиХ.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. Прву књигу је издао по доласку у Сарајево, са 25 година.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање „сарајевске рокенрол школе“.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су „Бијело дугме“, „Индекси“, Здравко Чолић, Арсен Дедић…

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“.

У Нови Сад је избјегао по избијању рата у БиХ 1992. године, гдје је и умро 2006. године.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

17 + 14 =