Гренада девета земља која је повукла признање Косова

0
886

Министри спољних послова Србије и Гренаде Ивица Дачић и Петер Дејвид саопштили су да је Гренада повукла признање независности Косова. Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка рјешењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога између Београда и Приштине, наведено је у ноти.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је Танјугу након сусрета са министром спољних послова Гренаде, острвске државе у Средњој Америци, да је „Гренада девета земља која је поништила све претходне одлуке у вези са статусом Косова, а то значи признање Косова као независне државе“.

Влада Гренаде је у ноти коју је упутила Србији навела да је донијела одлуку да преиспита свој став о статусу Косова.

„Након опширног истраживања и разматрања, Влада Гренаде сматра да је од највеће важности подршка рјешењу будућег статуса Косова до кога се дође путем дијалога између Београда и Приштине, као и да је то жељени механизам за постизање праведног, трајног и одрживог рјешења“, наведено је ноти.

Такође, у ноти пише – када двије стране постигну договор, Влада Гренаде ће чврсто подржати став око кога се двије стране сагласе.

„У међувремену Влада Гренаде укида све претходне одлуке или изјаве у вези са статусом Косова. Министарство спољних послова Гренаде користи ову прилику да Министарству спољних послова Србје понови изразе највишег уважавања“.

Прије Гренаде признавање косовске независности повукли су Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Дачић је рекао да је то још један велики резултат, не само у оспоравању косовске независности, већ велики резултат у схватању тог проблема.

„Схватању, да се тај проблем може ријешити само дијалогом и ово је један подстицај да се дијалогом дође до рјешења, а не само, како то Косово сматра, да је ствар већ ријешена. Види се да та ствар није ријешена и тек ће се касније видјети, као и приликом гласања за Интерпол, да је то лажна бројка о толиком броју држава које признају Косово. Пошто наводно имају толики број држава, онда је за очекивати да ће бити примљени у Интерпол, а ја могу да гарантујем да се то неће десити“, поручио је Дачић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here