„Грађани требају да бирају оне који иза себе имају резултате и дјела, а не оне којима је политичка функција први посао у животу“

0
1537

15Интервју:

Љубомир Мрда, директор ЗП „Електродистрибуција“ а. д. Пале и кандидат СНСД-а за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Директор ЗП „Електродистрибуција“ а.д. Пале Љубомир Мрда један је од најуспјешнијих директора унутар великог и сложеног система „Електропривреде“ Републике Српске. За вријеме његовог руковођења „Електродистрибуцијом“ а. д. Пале губици у дистрибутивној мрежи стављени су под апсолутну контролу, промијењен је однос према купцима, а увођењем нових стандарда и технологија створен је позитиван амбијент за ангажман свих запослених. Са 50 милиона конвертибилних марака уштеда и више од 70 милиона инвестиција, као и са изградњом двије нове хидроелектране на ријеци Прачи и ријеци Жељезници, „Електродистрибуција“ а. д. Пале данас представља респектабилно и друштвено одговорно предузеће које у сваком погледу доказује тврдњу да енергетика представља развојну шансу Републике Српске.

У заједничком интервјуу за портале „Princip.news“ и „Paleinfo.com“, Љубомир Мрда говори о успјесима предузећа, као и о кандидатури за посланика у Народној скупштини Републике Српске на листи СНСД-а у 8. изборној јединици.

Палеинфо: Предузеће, на чијем сте челу од 2005. године, послује у оквиру Мјешовитог холдинга „Електроприпривреда“ Републике Српске са сједиштем у Требињу. Дефинишите нам и појасните мјесто и улогу Зависног предузећа  „Електродистрибуција“ а.д. Пале у систему „Електропривреде“ Републике Српске.

Хвала вам на прилици да појасним неке важне ствари које се тичу власништва, начина управљања и пословања Зависног предузећа „Електродистрибуција“ а.д. Пале у оквиру једног великог и сложеног система какав је Мјешовити холдинг „Електропривреда“ Републике Српске. Најприје треба знати да је Влада Републике Српске стопостотни власник „Електропривреде“ Републике Српске, као и власник већинског пакета капитала у зависним предузећима какво је „Електродистрибуција“ а.д. Пале. Ради стучног и лакшег управљања, Влада Републике Српске своје власништво над већинским пакетом капитала уступила је Мјешовитом холдингу „Електропривреда“ Републике Српске, који је, по том основу, стекао управљачка права у зависним предузећима и то преко њихових надзорних одбора. Кад је ријеч о пословима које обављају управа и директор зависног предузећа, они у потпуности преузимају сваку врсту одговорности за руковођење пословањем тих предузећа. Другим ријечима речено, за све што је добро или лоше у пословању Зависног предузећа „Електродистрибуција“ а. д. Пале одговорни су директор и управа предузећа.

Палеинфо: Дакле, на Вама и управи је директна одговорност за пословање „Електродистрибуције“ Пале у протеклих 13 година. Када бисте правили поређење о томе како је предузеће пословало када сте именовани за директора и како данас послује, шта бисте издвојили као највећи и најзначајнији напредак?

Суштинско питање за предузеће које се бави дистрибуцијом електричне енергије, а то је наша основна дјелатност, јесте како побољшати квалитет испоруке нашег производа и како максимално смањити губитке у електродистрибутивној мрежи. Када сам, крајем 2005. године, именован за директора „Електродистрибуције“ Пале, имали смо више од 24 одсто губитака у електродистрибутивној мрежи, што је био заиста висок проценат. Са таквим губицима предузеће није могло даље да функционише и зато је приоритетни задатак и циљ који сам, заједно са управљачким тимом, поставио прије 13 година био да те губитке смањимо на најмању могућу мјеру. Данас је тај задатак остварен, а циљ у потпуности испуњен!

Палеинфо: Колики су данас ти губици?

Данас  су ти губици испод дозвољеног минимума. Рећи ћу Вам да је у првих шест мјесеци ове године тај губитак износио 8,5 одсто, што је испод дозвољених техничких губитака прописаних од Регулаторне комисије за енергетику. У анализи резултата од 2006. до данас установили смо да укупно смањење губитака износи око 400 милиона киловат – часова или око 50 милиона конвертибилних марака. Посебно смо поносни на то јер је ријеч о врло конкретној уштеди и конкретном новцу, који нам је омогућио нове инвестиције, убрзан развој предузећа и отварање нових радних мјеста.

Палеинфо: Како бисте данас описали пословање и ситуацију у „Електродистрибуцији“ Пале?

Много је показатеља који говоре о томе да је „Електродистрибуција“ Пале, са 12 радних јединица у 13 општина источног дијела Републике Српске и са више од шест стотина запослених, данас једно од најуспјешнијих, ако не и најуспјешније зависно предузеће у Холдингу „Електропривреде“ Републике Српске. Ми свакодневно напредујемо и улажемо у наш развој, посебно у  реконструкцију, модернизацију и изградњу дистрибутивне мреже и виталних електроенергетских објеката. У те пројекте у посљедњих 12 година инвестирано је више од 70 милиона конвертибилних марака и то на подручју свих радних јединица. Ове инвестиције допринијеле су тренду смањења броја кварова на електроенергетским објектима, чиме смо значајно поправили квалитет испоруке електричне енергије. Осим тога, немамо губитака ни у наплати наших услуга јер степен наплате испоручене електричне енергије износи 100 одсто. Све ово значи да је наше пословање у сваком погледу стабилно и да смо једно од предузећа које доказују да енергетика заиста јесте развојна шанса Републике Српске.

Палеинфо: Кад говоримо о развојним шансама, чини се да је за „Електродистрибуцију“ Пале прекретницу у том погледу представљала одлука управе да искористи природне ресурсе који постоје на подручју које предузеће покрива, односно одлука да крене у реализацију капиталних инвестиција на пољу производње електричне енергије. Реците нам нешто више о томе?

Ту одлуку смо донијели прије неколико година, када смо схватили да у предузећу имамо памет, знање, искуство и струку да направимо кључне развојне искораке у правцу стварања нових вриједности које би донијеле значајну корист не само за наше предузеће и „Електропривреду“, него и за цијелу Републику Српску. Идеја је била да искористимо постојеће природне ресурсе и обновљиве изворе енергије и да нашим дјелатностима додамо и производњу електричне енергије. Тако је 2015. године започет пројекат изградње хидроелектране „Месићи – Нова“, на ријеци Прачи у општини Рогатица. Изградња те хидроелектране представљала је први и прави тест наше стручности и способности да се бавимо производњом електричне енергије. Тај тест положили смо одличном оцјеном јер је хидроелектрана „Месићи – Нова“ пројектована, изграђена и пуштена у рад у рекордно кратком року.

Палеинфо: Какве је резултате донио тај пројекат?

Ријеч је о једном од најсавременијих електроенергетских постројења у чију је изградњу уложено око 10 милиона конвертибилних марака. Од почетка рада до данас, ова хидроелектрана у потпуности је остварила планиране годишње производње, посебно у овој години, када је, због повољне хидролошке ситуације, годишњи план остварен већ у првих неколико мјесеци. Морам рећи да се ближимо тренутку када ће ова инвестиција у потпуности исплатити уложени новац, што је изузетан резултат, посебно ако се има у виду чињеница да је овај објекат пројектован да производи струју најмање још 70 година.

Палеинфо: „Електродистрибуција“ Пале у посљедње двије године реализовала је још једну велику инвестицију ове врсте. Ријеч је о изградњи хидроелектране „Богатићи – Нова“ на ријеци Жељезници, која би ускоро требала да буде пуштена у рад. Шта нам можете рећи о том пројекту?

Ријеч је о заиста великом и значајном пројекту, свакако највећем у области енергетике на подручју сарајевско – романијске регије у посљедњој деценији. У изградњу хидроелектране „Богатићи – Нова“, која ће у рад бити пуштена почетком септембра ове године, „Електродистрибуција“ Пале уложила је око 18,5 милиона марака, инсталисана снага износи 9,96 МW, док је пројектована производња 41 GWh годишње. Рачунамо да ће се ова инвестиција исплатити за четири до пет година јер ће хидроелектрана доносити око 4.860.000 конвертибилних марака годишње, што свакако представља значајан приход и изузетан потенцијал за нове инвестиције и нова радна мјеста.

Треба да кажем да је хидроелектрана „Богатићи – Нова“ једна од најсавременијих хидроелектрана у региону. Постројење је потпуно аутоматизовано и посједује централни систем управљања и надзора, који омогућава даљински мониторинг, управљање и планирање производње, што представља свјетски стандард у овој области.

Говорећи о изградњи ове хидроелектране, морам да кажем да смо ми прво Зависно предузеће у Холдингу „Електропривреде“ Републике Српске, које је у пуном капацитету оспособљено да реализује овакве пројекте. Овим послом у потпуности испуњавамо нашу визију једног снажног регионалног, модерног и друштвено одговорног предузећа, које је препознато као примјер сигурне и квалитетне производње, дистрибуције и снабдијевања купаца електричном енергијом. Дакле, заиста смо поносни на овај пројекат, од којег очекујемо одличне резултате и значајне приходе и за наше предузеће и за овај регион и за комплетну „Електропривреду“ Републике Српске.

Палеинфо: Кажу да постојећа, стара хидроелектрана „Богатићи“ има занимљиву историју. Шта нам о томе можете рећи?

Потенцијал ријеке Жељезнице за производњу електричне енергије препознали су у вријеме Другог свјетског рата њемачки окупатори, који су урадили пројекат и чак послали опрему и технику за изградњу хидроцентрале „Богатићи“. Одмах по завршетку Другог свјетског рата власти Титове Југославије донијеле су одлуку да заврше изградњу хидроцентрале и то је била једна од првих таквих наредби које је Тито потписао. Све те документе и пројекат ми и данас чувамо у нашем предузећу. Дакле, могло би се рећи да изградњом хидроелектране „Богатићи – Нова“ ми на неки начин, користећи нове технологије, оживљавамо историју производње електричне енергије на подручју сарајевско – романијске регије.

Палеинфо: Поред изградње хидроелектрана, које бисте инвестиције издвојили, а које су, по Вашем мишљењу, највише допринијеле унапређењу пословања „Електродистрибуције“ Пале?

Кад јер ријеч о обрачуну и наплати електричне енергије, прекретницу у нашем пословању представља 2009. година и увођење новог софтвера, који је обухватио све сегменте који се односе на обрачун и наплату наших услуга. Преласком на нови софтвер омогућен је лакши и ефикаснији рад запослених у том сектору, олакшан је унос уплата, очитања и основних података о купцима електричне енергије, централизован је и убрзан процес обрачуна, штампе и паковања рачуна, омогућено је слање рачуна електронским путем, као и аутоматска размјена података са пословним банкама.

Много се улагало и у ревитализацију дистрибутивног електроенергетског система, као и у реконструкцију дотрајалих дијелова нисконапонских мрежа. У том погледу значајна је 2011. година, када је извршена реконструкција 35 киловолтног далековода Подграб – Пале – Хреша – Соколац, што је омогућило додатну сигурност у напајању електричном енергијом општина Пале, Источни Стари Град и Соколац. У овој години реализован је велики пројекат увођења SCADA DMC OMS система, којим је омогућена аутоматизација свих трансформаторских станица, као и даљински надзор и управљање на свим средњенапонским водовима на подручју одговорности диспечерског центра „Електродисрибуције“ Пале, што је значајно повећало квалитет напајања електричном енергијом свих потрошача.

Водило се рачуна и о условима за рад запослених, који су значајно поправљени изградњом савремене пословне зграде Радне јединице Пале, у шта је, током 2014. године, уложено 600 хиљада конвертибилних марака. Четири године раније, дакле 2010. године изграђен је и савремени објекат са припадајућом инфраструктуром у Сумбуловцу у који је уложено 300 хиљада конвертибилних марака.

Палеинфо: Упоредо с реализацијом инвестиција о којима сте говорили текао је и процес увођења међународних стандарда у процес пословања предузећа. Кажите нам нешто више о томе?

Још 2008. године увели смо ISO 9001 међународни стандард, односно систем управљања, који је све запослене обавезивао на остваривање постављених циљева у погледу квалитета пословања и пружања услуга. То је систем у коме се тачно зна ко, када, чиме и како ради.

Четири године касније успјешно смо сертификовали и систем управљања квалитетом по стандардима ISO 9001:2008 и систем управљања заштитом животне средине по захтјевима међународног стандарда ISO 14001:2004. Увођењем нових стандарда, у предузећу је успостављен Интегрисани менаџмент систем, који је заснован на успостављању тржишно оријентисаног пословног система чији је основни задатак стално унапређење квалитета пословања и брига за очување здраве животне средине. Поштовање ових принципа обавезујуће је за све запослене у Електродистрибуцији Пале.

Палеинфо: Шта бисте издвојили као свој највећи успјех или допринос у посљедњих 13 година успјешног пословања „Електропривреде“ Пале?

Наши пословни успјеси резултат су тимског рада руководства и запослених у предузећу. Сви ти добри пословни резултати довели су нас до оног што сматрам и највећим личним успјехом, а то је задовољство запослених и задовољство корисника наших услуга. Увјерен сам да у „Електродистрибуцији“ Пале владају одлични међуљудски односи, како унутар руководства, тако и међу радницима. Истовремено, вјерујем да су задовољни и потрошачи електричне енергије јер се трудимо да наша услуга буде што је могуће боља и квалитетнија.

Палеинфо: Господине Мрда, Ваше име налази се на листи кандидата СНСД-а за посланике у Народној скупштини Републике Српске из изборне јединице 8. Како Ви, као дугогодишњи успјешан привредник, генерално гледате на политички ангажман?

Политичари се, по мом мишљењу, могу подијелити у двије категорије – на оне који иза себе остављају резултате и дјела и на оне којима је политика прво и, нажалост, једино занимање и запослење у животу. Јасно је да грађани треба да бирају оне који иза себе имају резултате и дјела, оне који су друштвено одговорни и оне који су својим радом допринијели да живот грађана буде бољи и садржајнији.

Палеинфо: Шта за Вас значи кандидатура за посланика у Народној скупштини Републике Српске? 

Та кандидатура за мене је и велика част и велика обавеза. Част зато што ћу, ако ми грађани укажу повјерење, у Народној скупштини представљати људе за које сам сигуран да су поднијели највећу жртву и терет за стварање Републике Српске. Утолико је већа и моја обавеза према људима у сарајевско – романијској регији, обавеза да их представљам достојанствено, да служим њиховим интересима, да преносим њихове захтјеве и ставове у Народној скупштини и Влади Републике Српске.  Истовремено, изражавам задовољство због чињенице да је СНСД, као највећа и најснажнија политичка организација у Републици Српској, препознала рад и резултате рада у предузећу на чијем сам челу и да су ми управо због тога понудили да будем кандидат за посланика у Народној скупштини Републике Српске. Од мене се очекују резултати и у политици, а то значи да своје знање и искуство из привреде искористим како бих допринио бољем кориштењу природних ресурса у овој регији, снажнијем привредном развоју, довођењу инвеститора и отварању већег броја радних мјеста у реалном сектору. Вјерујем да ћу таква очекивања у потпуности испунити.

 

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here