Градишка на корак до статуса града

0
1057

Општина Градишка на корак је ближе добијању статуса града, чиме ће грађанима бити омогућене брже и квалитетније административне услуге, а локалној заједници отворена врата ка европским фондовима.

Прва степеница на том путу пређена је јуче након што је Влада РС усвојила Нацрт закона о граду Градишка и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о територијалној организацији Српске. Из Бироа Владе за односе са јавношћу подсјетили су да је 16. фебруара прошле године Градишка покренула поступак за добијање статуса града с обзиром на то да испуњава све законом предвиђене услове.

– Достављен је елаборат о оправданости захтјева за стицање статуса града који, осим општих информација, садржи и демографска кретања, географски положај као фактор развоја, природне ресурсе и туристичке потенцијале. У том документу су и преглед стања и кретања на тржишту рада, структура привреде, преглед стања и кретања у области друштвеног развоја, здравствена заштита, социјална заштита, стање јавне инфраструктуре, просторна организација, буџет општине и општинска управа – саопштено је из бироа Владе.

Додају да у прилог томе свједочи и чињеница да је Градишка развијена општина која има друштвени, економски, фискални и управни потенцијал, способност изградње, развоја и одржавања инфраструктуре.

Начелник Градишке Зоран Аџић истиче да ће добијање статуса града значајно унаприједити све административне услуге  у тој локалној заједници.

– Највећа предност коју ће грађани имати је ближи приступ фондовима Европске комисије за реализацију бројних пројеката. Осим тога, добићемо Окружно тужилаштво, а већ смо добили и Полицијску управу – рекао је Аџић.

Одборник СНСД-а у Скупштини општине Градишка Мирко Писарић истакао је да ће општина када добије статус града моћи да организује самостално правно заступање у одређеним споровима, наплату, контролу наплате и принудну наплату изворних прихода, као и друге надлежности које се могу утврдити Законом о граду Градишка.

Вијест о промјени статуса општине поздравили су и мјештани који очекују да ће живот у тој локалној заједници значајно бити унапријеђен након стицања статуса града.

– Ово је паметан потез локалне власти и сигуран сам да ће нам донијети доста доброг. Научени смо да сами зарадимо са својих десет прстију, али сигурно ће након што добијемо статус града многе ствари кренути узлазном путањом – рекао је мјештанин Градишке Михајло Грбић.

Посљедњи је статус града у РС добио Зворник, крајем 2015, а три године прије тога Бијељина, Добој, Требиње и Приједор, док су раније тај статус имали Бањалука и Источно Сарајево.

Закон

Према одредбама Закона о локалној самоуправи РС, статус града може добити општина која има више од 50.000 становника и у посљедње три године има статус развијене локалне заједнице.

– Општина може стећи статус града без обзира на број становника ако је стопа запослености у њој изнад републичког просјека – наведено је у закону.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here