Вучић: Србима и Албанцима допустити да сами покушају да ријеше проблем

0
218

Предсједник Србије Александар Вучић апеловао је да међународна заједница допусти Србима и Албанцима да сами покушају да ријеше проблем Косова и Метохије, јер би, ако се дође до рјешења, то било од суштинског значаја за цијели Балкан.

Вучић је на дебати „Нове перспективе проширења ЕУ“ у оквиру „Политичких разговора“ на Европском форуму Алпбах рекао да чини најбоље да помогне Србима да имају своју будућност и да сматра да нешто важно ради и за Албанце.

„Ради се о Србима и Албанцима, морамо да живимо заједно у будућности. То су највеће нације на Западном Балкану и остаће тако и наредих сто година. Ко ће да реши тај проблем, ако ми не будемо у могућности“, упитао је Вучић.

Он је указао да је изложен снажним политичким нападима у Србији, укључујући и представнике Цркве, који га оптужују да је највећи издајник, јер жели да да „свету земљу“ Албанцима, док га истовремено на Западу називају лидером великосрпске идеје.

Вучић је поручио да неће бити могуће ријешити ово питање тиме да Србија не добије ништа, као ни што неће да се деси да Србија протјера Албанце преко Проклетија, преносе београдски медији.

„Да ли мислите да се Тачи обрадовао што седи поред мене? Да ли ме воли – не, и ја га не волим уопште. Али морамо да разговармао и покушамо да решавамо проблем који постоји 200 година“, истакао је Вучић.

Вучић је поручио и да неће допустити да се Срби и Србија криве за све догађаје у бившој Југославији тако што се „игра на емоције“.

Он је реаговао на уводничаре Тену Прелец, стручну сарадницу Европског института при Лондонској школи економије и политичких наука, и на Андана Ћеримагића, експерта за Балкан Европске иницијативе за стабилност, који су говорили о кривици за догађаје током распада бивше Југославије.

На причу Ћеримагића који је говорио како су Срби из Добоја, његовог родног града, протјерали све Бошњаке и Хрвате, запалили све џамије, те се заложо против мијењања граница дуж етничких линија, Вучић је подсјетио да је он син избјеглице из БиХ.

„Мој отац је случајно рођен близу Београда, није видео свог оца, јер је су га убиле усташе, као и бројне друге чланови његове породице. Они су протерани из Босне и настанили се код Црквенца код Београда. После рата он је случајно упознао моју мајку из Војводине и тако сам рођен у Београду, случјано. Почетком рата, чуло се да Вучићи имају куће у Босни и октобра 1992. све те куће у Чипуљићима су запалили они који желе да протерају Србе из тог дела Босне“, објаснио је Вучић.

Вучић је поручио да ће уложити све напоре да очува мир, стабилност у региону.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

6 + 14 =