Вулин: Ешдауну није сметало када су исцртаване границе српској нацији

0
799
Министар одбране Србије Александар Вулин критиковао је некадашњег високог представника у БиХ Педија Ешдауна због става да је опасна промјена граница на Балкану и упитао га како то да она није била опасна када је разбијена Југославија, а границе исцртаване по националном тијелу Срба.

Вулин је рекао да је Ешдаун запамћен као високи представник у БиХ који је систематски радио на урушавању Републике Српске и на смањивању њених права као и укидању институција.

„Он /Ешдаун/ каже промене границе су опасне, а нису биле опасне када су нам отимали Косово, нису биле опасне када сте нас бомбардовали, нису биле опасне када сте разбијали Југославију“, рекао је Вулин за Телевизију „Пинк“.

Вулин је поновио да се залаже за разграничење Срба и Албанаца на Косову и Метохији и за, како је рекао, заустављање ширења „велике Албаније“.

„Докле год се то не реши, Албанци ће имати тактичку предност да одрећују када ће се изазивати сукоби и када ће изазивати нестабилност… и ми ћемо увек морати да реагујемо, и ми којима није ни до рата ни до сукоба увек ћемо морати да будемо ту и да политику фокусирамо искључиво на то да одговоримо албанској политици“, рекао је он.

Вулин је рекао да је званични Београд практичан и реалан и да ће увијек бранити свој народ.

„Морамо увек да размишљамо о свим Србима, не само о Србима који живе на простору Косова и Метохије или у Београду и шта је најбоље за све њих“, рекао је он, истакавши да је за све њих најбоље да Србија буде јака држава Србија.

Према његовим речима, буде ли Србија слаба држава неће бити ни Републике Српске и неће бити Срба на Косову и Метохије.

Вулин је поновио и да се Београд противи формирању некакве војске такозваног Косова када постоји резолуција Савета безбједности УН 1244 и Кфор који је у стању да гарантује безбједност на Косову и Метохији.

Некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун рекао је прошле седмице за „Дневни аваз“ да су приче о промјенама граница Косова и Србије веома опасне „и сулуде“ и да свака промјена граница на Балкану неизбјежно води у рат

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here