Влада подржава улагања у Источну Илиџу и запошљавање младих

0
663

У новембру се очекује завршетак дворане за физичко васпитање и додатних учионица у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи.

За овај пројекат Влада је издвојила 1,2 милиона марака. Ову школу данас је посјетила премијерка Жељка Цвијановић.

Извођење наставе физичког васпитања у учионицама и школском холу, као и муке с недостатком простора ускоро ће постати прошлост за школу „Петар Петровић Његош“.

За 90 дана требало би да буде завршена дворана површине око 600 метара квадратних и додатне четири учионице.

„Тренутно имамо 745 ученика значи имамо 35 одјељења. Године 2009. када само се уселили, био је знатно мањи број ученика, с 450 дошли смо на 750 што је за нас велики успјех, велика побједа, јер и школа прати савремене токове, односно мора бити конкурентна“, рекла је Зденка Перендија, директорица ОШ „Петар Петровић Његош“ Источна Илиџа.

Земљиште, пројекат, дозволе и ослобађање од разних дажбина вриједности од око 150.000 марака обезбиједила је општина Источна Илиџа. У изградњу дворане и додатног простора Влада Српске улаже 1,2 милион марака и то од средстава клириншког дуга.

„Морам рећи да је Влада издвојила 1,2 милиона КМ за изградњу ове сале, што значи да Влада показује капацитет да инвестира широм Српске. Када улажете у школе онда значи да сте уложли и у дјецу и у младост и то се увијек исплати“, наводи Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске.

А до сада је Влада кроз Развојни програм ушла у сваку општину и више од 100 школских објеката је санирано, реконструисано, изграђено и та улагања ће се наставити и убудуће, истакла је премијерка Српске која је у Источној Илиџи присутвовала и потписивању споразума између Владе и Завода за запошљавање вриједности два милиона марака.

„То је пројекат запошљавања младих до 35 година, тзв. „старт ап“ бизнис, први пут у Српској радимо овакву врсту пројекта. До сада смо реализовали кроз пројекте запошљавања неких 18 милиона и запослили смо 5.100 незапослених лица у Српској“, каже Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Српске.

Влада је на годишњем нивоу у просјеку издвајала око 16 милиона марака за подстицај запошљавању и самозапошљавању кроз шест програма, а намјера је да се у будућности повећава ставка за ову врсту подршке. За нови, данас потписани пројекат мобилисана су средства из Републике Српске, као и средства која долазе кроз подршку Србије.

„Важан је и због тога што се односи на младе, што треба да помогне свима онима који имају пословну иницијативу коју желе да развијају одређене активности да имају на располагању одређена средства која ће им помоћи при покретању бизниса“, истиче Цвијановићева.

Истовремено са потписивањем Споразума, отворене су и нове просторије бироа Завода у Источној Илиџи површине 105 метара квадратних у које је уложено укупно 115.000 марака.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here