Влада наставља са улагањима у Источну Илиџу

0
915

Влада Републике Српске до сада је, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, у општину Источна Илиџа уложила више од 80 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано још око 12 милиона КМ.

У Влади Републике Српске Срни је речено да су најзначајнија улагања на подручју ове локалне заједнице улагања у здравствени сектор, с обзиром да је на подручју ове општине смјештена Болница Источно Сарајево која је носилац терцијарног нивоа здравствене заштите за комплетно подручје града Источно Сарајево.

Према подацима Владе Српске, до сада је за реконструкцију, опремање и унапређење рада Болнице Источно Сарајево уложено око 17 милиона КМ, а у току је изградња нове, савремене болнице површине 10.000 метара квадратних, са финансијском процјеном коштања око 55 милиона КМ.

Болница се гради по најмодернијим стандардима у здравству, а биће на корист здравственим радницима и грађанима сарајевско-романијске регије, речено је Срни у Влади Српске.

Влада Српске је у област просвјете у општини Источна Илиџа од 2006. године до данас уложила око пет милиона КМ за изградњу и опремање школских објеката, те за увођење информационих система.

У овој години Влада ће уложити више од милион КМ за изградњу фискултурне сале и проширење Основне школе “Петар Петровић Његош”, као и 300.000 КМ за изградњу Спомен-обиљежја Вељине.

У сарадњи са Борачком организацијом, Влада Српске је у општини Источна Илиџа реализовала бројне пројекте с циљем унапређења и побољшања живота и статуса популације која је дала немјерљив допринос у стварању и очувању Републике Српске.

Најзначајнији пројекат је стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних-војних инвалида, којим је у општини Источна Илиџа збринуто 111 породица, од чега изградњом станова 62, а неповратна новчана средства добило је 50 породица, за шта је издвојено око два и по милиона КМ.

Кроз пројекте запошљавања од 2007. до данас у овој локалној заједници запослено је око 400 лица, за шта је Влада обезбиједила готово два милиона КМ, док је кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла збринуто њих 111 из четири предузећа, за шта је утрошено више од 400.000 КМ.

Посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, оспособљавање и запошљавање инвалидних лица, у овој локалној заједници запослено је 15 лица са инвалидитетом, за шта је издвојено око 32 хиљаде КМ.

Када је ријеч о буџетској подршци за развој пољопривреде у општини Источна Илиџа од 2006. до данас кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, издвојено је скоро милион марака.

У Влади Српске истичу да није изостала ни буџетска подршка развоју привреде у овој локалној заједници, па је за подстицај извозу, али и друге пројекте, као и за субвенције електричне енергије за социјалне категорије обезбијеђено више од 300 хиљада КМ.

Према подацима Владе Српске, од 2006. до 2018. године издвојено је готово милион КМ, кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја и слично.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here