Бура у СДС-у

0
835

Сједница Предсједништва СДС-а на којој је лидер те странке Вукота Говедарица јуче наводно добио једногласну подршку у борби за утврђивање истине о резултатима избора протекла је у изузетно напетој и непријатној атмосфери, сазнаје Инсајдер.
Упркос тврдњама предсједника СДС-а, који је након скоро петочасовне сједнице Предсједништва пред новинаре изашао с причом да је руководство странке показало јединство те да у СДС-у, малтене, влада идилична атмосфера, одлично обавијештени извори нашег портала откривају нам да је расправа на јучерашњој сједници била све само не пријатна и опуштена. Они, између осталог, откривају и то да је јучерашње окупљање чланова Предсједништва СДС-а, према њиховим ријечима, показало суштинске и тешке подјеле у највећој опозиционој странци у РС те да се наговјештаји о томе која партијска струја ће однијети превагу – она која подржава Говедарицу или пак она која се залаже за почетак дијалога о сарадњи са СНСД-ом – могу очекивати тек након сједнице главног страначког одбора.
– На јучерашњем састанку страначких челника дошло је до жестоке свађе, па чак и размјене тешких увреда између присутних. Најжешћа расправа вођена је о недавним јавним позивима Милована Бјелице и Обрена Петровића да СДС почне разговоре с СНСД-ом о могућој сарадњи – откривају наши извори.
Они додају и то да је подршку иницијативи о почетку дијалога с СНСД-ом дала већина чланова Предсједништва СДС-а, те да су на страну Вукоте Говедарице, који је на сједници поновио да не жели водити било какав разговор с Милорадом Додиком и његовом странком, стали ријетки чланови тог тијела.
– Подршку Вукотином ставу дали су само Наде Планинчевић, Недељко Гламочак и Драган Ћузулан. На почетку сједнице уз Говедарицу је била и Александра Пандуревић, али је до краја састанка она знатно ублажила свој став. Поред њих, подршку садашњем шефу странке дали су и гости на сједници Предсједништва СДС-а Младен Босић и Драган Мектић. С друге стране, међу онима који су јуче подржали мишљење да треба почети дијалог са СНСД-ом били су чланови Предсједништва СДС-а Милован Бјелица, Драго Бундало, Костадин Васић, Небојша Марић, Нина Букејловић, Мићо Мићић и Немања Васић. Мирко Шаровић је покушавао да се представи као неутралан, иако је и он прије неколико дана изјавио да нема ништа против разговора с Додиком. Посебно изненађење представљало је то што је на страну оних који се залажу за отпочињање дијалога с СНСД-ом стао и актуелни шеф Главног одбора СДС-а Милан Миличевић. Коначну одлуку о томе како ће се странка поставити према приједлогу о сарадњи са Додиком и СНСД-ом даће Главни одбор, чије се засједање може очекивати већ сљедеће седмице – истичу наши извори.
Они откривају и то да је Говедарица члановима Предсједништва СДС-а поручио да ће поштовати одлуку главног страначког одбора, али да у случају доношења одлуке о почетку преговора с СНСД-ом он сигурно више неће бити на челу странке.
– Говедарица је заузео искључив став иако још нико у СДС-у заправо ни не зна како ће тећи евентуални разговори с СНСД-ом, шта то Додик конкретно нуди као облик сарадње, да ли се то односи само за ниво БиХ или можда и за РС. Ако до разговора и дође нико не гарантује да ће они успјети – тврде наши саговорници.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here