Брутално пребијали приведене , па их пуштали на слободу због недостатка доказа

Тужилаштво БиХ требало би да донесе наредбу о провођењу истраге против припадника МУП-а Кантона Сарајево који су учествовали у нехуманом, нечовјечном и бруталном пребијању лица приведених у оквиру истраге о убиству два полицајца, а који су, након што је утврђен њихов алиби, пуштени на слободу, сазнаје портал „Дневно“.
Према наводима овог портала, брутално пребијање и батињање приведених одобрила је главни кантонални тужилац Далида Бурзић, која је „заштитнички настројена“ припадницима МУП-а Кантона Сарајево, чија блискост их веже још из узајамног и криминалног дјеловања у предмету „Џенан Мемић“.

Извор извор тврди да ће приведени упутити тужбе надлежном суду против припадника кантоналног МУП-а због нехуманог и нечовјечног поступања.

Иако је стварна и мјесна надлежност за поступање по овоме предмету на несумњив начин припадала Тужилаштву и Суду БиХ, обзиром да је у питању организовани криминал, комесар МУП-а Кантона Сарајево Мевлудин Халиловић сматрао је да терет убијених сарајевских полицајаца може расивјетлити МУП Кантона Сарајево и његови људи, додаје се у тексту.

Истрага је знатно отежана зато што је проводи Кантонално тужилаштво и МУП, с обзиром да само могу дјеловати у границама Кантона Сарајево, а за свако даље поступање и провођење одређених активности на територији Републике Српске, потребна је замолница МУП-а Кантона Сарајево према МУП-у Републике Српске.

„Дневно“ сазнаје да припадници МУП-а Кантона Сарајево, ипак, по наређењу тамошњег комесара, прелазе ентитетску границу без било какве најаве пласирајући при томе и причу да им је проблем граница, што је нови покушај прављења заједничке полиције, односно „полиције БиХ“, користећи случај убиства два полицајца.

Такве неосноване тврдње намјерно пласирају само са једним циљем – формирање полиције БиХ, иако је Полицијска управа Источно Сарајево провела све радње и привела сва лица која је МУП Кантона Сарајево тражио, истиче се у тексту.

Портал „Дневно“ наводи да се медијима дају тек штуре информације, а хапшења, тортуре, батињање, вријеђање на вјерској и националној основи, које припадници МУП-а Кантона Сарајево проводе над ухапшеним досегле су толики степен и интензитет да се може говорити о директном кршењу Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

Портал подсјећа да је један од ухапшених Срећко Трифковић брутално претучен.

Због шепања и масница, које је требало сакрити од јавности, судија Индира Јахић је забранила медијима присуство на рочишту поводом одређивања притвора и тиме прикрила брутална поступања полиције, наводи исти извор.

„Дневно“ сазнаје да су припадници МУП-а једном од адвоката приведених рекли: „Носи се одавде поизбијаћемо ти зубе“.

Један од приведених у акцији сарајевске полиције због убиства полицајаца, који је испитан, мучен, па пуштен на слободу због необоривог алибија, рекао је за овај портал да је мучење у кантоналном МУП-у било стравично.

„Псовали су нам четничку мајку, клијештима гњечили уши, морали смо клањати џеназу, репетирали су пиштољ и држали нам га на глави и стављали у уста, говорећи ‘сад ћемо вас убити, мајку вам четничку’. Говорили су да ће нас бацити са четвртог спрата, летвом на којој је писало ‘полиграф’ ударали су нас по леђима, стомаку, стражњици и бубрезима, док смо били на поду и лежали ударали су нас у главу, скакали по леђима и трљали чизмама, ђоновима нас ударали по лицу…“, рекао је овај свједок.

Он је навео да им је полиција сузавац стављала у очи, да су их ударали по гениталијама и говорили да неће више имати дјеце, при томе им псујући мајку четничку.

„Кад је већ алиби био изнесен, тјерали су нас да ‘укопамо’ неког од аутомафијаша, како би ‘ријешили’ случај. Толико смо намучени и испрепадани, ја мокрим крв већ неколико дана. Запријетили су нам у МУП-у Кантона Сарајево, да ако икада икоме кажемо било што, да ће нас мрак појести, јер они имају наше адресе“, рекао је овај саговорник.

Да су привођени у МУП-у били извргнути тешком мучењу и тортурама, показују и фотографије које су у посједу портала „Дневно“, а које је уступио један од приведених у акцији МУП-а, који је мучен испитан, али је због необоривог алибија пуштен на слободу.

МУП Кантона Сарајево ради на расвјетљавању двоструког убиства сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, који су прије 12 дана убијени приликом обављања својих редовних полицијских активности у Алипашином пољу у Сарајеву.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име