Борачки закон чека нову власт

0
995

Закон о правима демобилисаних бораца и утврђивање јединственог регистра бивших бораца у ФБиХ чекаће нову власт јер, како сада ствари стоје, актуелни парламент неће одржати сједницу на којој би се расправљало о овим питањима.

И док владајуће странке тврде да закон није усаглашен и да Влада ФБиХ треба у парламентарну процедуру упутити нови, опозиција сматра да ово питање може бити ријешено у овом мандату и у парламентарним клупама.

Елвир Карајбић, шеф Клуба посланика СДП-а, каже да је могуће заказати сједницу и донијети борачки закона, али ако то хоће владајућа коалиција.

„То је искључиво у њиховој надлежности, али прије тога Влада ФБиХ мора дати одговарајући и проводив закон и треба припремити средства која би ишла тој категорији, али и одвојити праве од лажних бораца са списка“, рекао је Карајбић за „Независне“ и додао да владајуће странке не желе да донесу закон који би користио борцима.

Јасенко Туфекчић (СДА), предсједавајући Парламентарне комисије која је радила на усаглашавању текстова закона о правима демобилисаних бораца у ФБиХ, поновио је да се ова комисија није могла усагласити и да је сада све на премијеру и Влади да коригује закон и упути га у парламентарну процедуру.

Фарук Ћупина, посланик СББ-а и члан поменуте комисије, каже да је очито да се ради о врло крупном питању за СДА и ХДЗ чије рјешавање би значило признавање властитог криминала огромних размјера.

„А разлог је једноставан: бројка бораца којом се барата у јавности је удуплана од краја рата или ако се сјећате – од подјеле цертификата борцима. Они који нису учествовали у рату награђени су једнако као и они који су учествовали и то је кључ. СДА и ХДЗ су куповали људе преко леђа државе трпајући лажне борце међу стварне. И данас сви плаћамо ту цијену куповине људи“, казао је Ћупина и тврди да је од неких 250.000 бивших бораца тај број нарастао на више од пола милиона.

Истиче да када би се новац од лажних бораца преусмјерио према пензионерима, њихове пензије би биле удуплане.

„Лично ћу покренути иницијативу да пензионери с минималним пензијама туже одговорне гарнитуре из СДА и ХДЗ за наношење огромне штете буџетима Федерације с циљем дуплог повећања пензија одузимањем примања за 250.000 лажних бораца“, казао је Ћупина.

Због неусвајања овог закона, бивши борци некадашње Армије РБиХ и ХВО-а неколико су пута протестовали и блокирали саобраћајнице у Федерацији БиХ. Задњи протест у Сарајеву, који се десио прије десетак дана, завршио је инцидентом у којем су повријеђени неколико десетина бивших бораца и четири полицајца, а три демобилисана борца била су и ухапшена.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here