БЛИЖИ СЕ РОК Брисел хоће одговоре на Упитник ЕУ, али БиХ има СВЕ МАЊЕ времена

0
791

Босни и Херцеговини почетком октобра истиче рок за достављање одговора на додатна питања из Упитника Европске комисије, али није извјесно да ће га и испоштовати.

У Дирекцији за европске интеграције БиХ за Српскаинфо је речено да институције у БиХ имају “претходно искуство у одговарању на Упитник”, да је цјелокупан систем уходан и да је овај посао реално могуће урадити за три мјесеца. Ипак, да ли ће БиХ испоштовати зацртани рок, у Дирекцији кажу да на то питање нико не може дати поуздан одговор.

Иначе, по сазнањима Српскаинфо, копља унутар БиХ највише се ломе око тзв. Политичких питања, за које је Европска комисија поставила додатних 106 питања. Међутим, у Дирекцији тврде да радне групе у оквиру механизма координације тренутно припремају радне верзије цјеловитих одговора БиХ.

-Динамика рада у радним групама је различита, јер се обим и сложеност додатних питања разликују од групе до групе – наводе у Дирекцији.

Члан парламентарне комисије за европске интеграције БиХ Милица Марковић, међутим, сматра да није реално очекивати да БиХ почетком октобра достави одговоре на додатна питања из Упитника.

-Прво, политичке странке су већ увелико у предизборној кампањи, а друго, садашња постава власти на нивоу БиХ је толико неефикасно урадила и оно што је до сада радила по питању Упитника. У ово узбуракно, предизборно вријеме, нема говора ни о томе да се они уопште могу састати, а камоли било шта договорити. Мислим да ће та прича око предприступних активности БиХ у ЕУ морати сачекати нову власт на нивоу БиХ, која ће морати неке ствари урадити потпуно испочетка, јер ово што је радио актуелни Савјет министара је толико траљаво да није вриједно било каквог коментара – каже Марковићева.

Влада РС предњачи
Од свих нивоа власти у БиХ, Влада РС једина се интензивно бави Упитником Европске комисије. Влада РС је још почетком августа дала сагласност на додатна питања из Упитника ЕУ за шест поглавља и економске критеријуме.

Ријеч је о поглављима пољопривреда и рурални развој, безбедност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика, рибарство, предузетничка и индустријска политика, као и образовање и култура.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here