Анастасија Ђорђић – Побједник литерарног конкурса

0
1010

Ученица осмог разреда Основне школе “Пале” Анастасија Ђорђић освојила је прво мјесто на литерарном конкурсу о теми “Биће боље” организованом у оквиру Манифестације “Дани Душка Трифуновића”.

Другу награду освојила је Наташа Ивошевић из Пелагићева, док треће мјесто дијеле Николина Лукановић из Пелагићева и браћа Харис и Ахмед Халилбашић из Живиница.

Ђорђићева је рекла да су патње српског народа кроз историју тема њеног рада и истакла да јој награда пуно значи, поготово што је освојила на дан када је рођен Душко Трифуновић.

Другог дана Манифестације “Дани Душка Трифуновића” одржан је “Дан дјечије поезије” у оквиру кога су писци Перо Зубац, Мошо Одаловић, Ранко Мићановић, Милица Бакрач, Здравко Миовчић и Мирко Вуковић посјетили основне школе “Пале” и “Србија”.

Директор Културног центра Пале Марко Сикима каже да ће Културни центар наредних година настојати да ову манифестацију обогати новим садржајима, јер је Трифуновић то заслужио.

Манифестација “Дани Душка Трифуновића” биће завршена у суботу, 15. септембра, концертом и предавањем о теми “Тужне пјесме” које ће извести сопран Клаудија Кркотић, Соња Радојковић на клавиру и композитор Војин Комадина.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу код Брода 1933. године. Прву књигу је издао по доласку у Сарајево, са 25 година.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање “сарајевске рокенрол школе”. Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су “Бијело дугме”, “Индекси”, Здравко Чолић, Арсен Дедић…

Остаће упамћен и као аутор емисија на ТВ Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”.

Умро 2006. године у Сремским Карловцима.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here