АНАЛИЗА СНСД-а: Коалициони партнери су нас варали на изборима, нису сви гласали за Додика и Цвијановићеву

Све странке владајуће коалиције у Републици Српској – СНСД, ДНС, СП и УС на октобарским изборима нису у потпуности испоштовале договор да подрже заједничке кандидате – Милорада Додика за члана Предсједништва БиХ и Жељку Цвијановић за предсједницу Српске.

То је наведено у анализи која је објављена у децембарском издању часописа „Аргументи“ кога издаје СНСД.

О томе да сви гласачи владајуће коалиције нису послушно подржали Додика и Цвијановићеву спекулише се још од избора, а сада су прецизно наведене општине и градови у Српској у којима су заједнички кандидати “изиграни”.

До тог броја се дошло поређењем укупног броја гласова које су поменуте партије освојиле за Народну скупштину РС са бројем гласова за предсједника РС и српског члана Предсједништва БиХ. На основу тога, Цвијановићевој недостаје чак 69.646 коалиционих гласова, а Додику 21.135 гласова.

Тако је предсједница Српске у Приједору добила 4.961 глас мање него заједно СНСД, ДНС, СП и УС, у Градишки 2.686, Лакташима 1.943, Прњавору 1.084, Модрићи 2.312, Бијељини 5.563, а у Бањалуци чак 12.795 гласова. Разлика на њену штету у Зворнику износи 3.693 гласа, у Братунцу 1.022, Палама 1.705, Требињу 2.075.

Када је ријеч о Додику, њему у Приједору недостаје 3.030 коалиционих гласова, Градишки 1.157, Лакташима 551, Модричи 1.598, Бањалуци 4.638, Угљевику 1.544, Зворнику 2.165, Требињу 769.

У овој анализи се полази од претпоставке и „дубинске нализе“ да су гласачи СНСД били дисциплиновани, односно да су гласали и за страначке листе за Народну скупштину РС и Представнички дом БиХ, као и за Додика и Цвијановићеву.

– Управо из ових неслагања које анализа показује, јасно се види да на терену није било потпуне лојалности у подршци појединачним кандидатима, поготово заједничком кандидату за Предсједника Републике Српске Жељки Цвијановић. Из тог разлога, дошло је до унутарстраначког сукоба унутар ДНС гдје су поједини кандидати за посланике и одређени страначки функционери давали отворену подршку кандидату СДС Вукоти Говедарици. У том случају, вођени својим личним мотивима, а не лојалношћу и принципима раније постигнутог међустраначког договора, рачунали су, да која год опција побиједи, њихов улазак у власт ће бити неупитан, па су чак ишли толико далеко да су били убијеђени да ће у свакој комбинацији добити и мјесто предсједника Владе Републике Српске – закључак је из анализе „Ко (ни)је све гласао за Жељку и Додика?“ у оквиру текста „Историјска побједа СНСД“ чији је аутор Крсто Грујић.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име