Американци обучавају и наоружавају Албанце

0
809

Припадници америчког Кфора већ недјељама на планини Бајгора обучавају и наоружавају припаднике косовских безбједносних снага за будућу „војску“ самопроглашеног Косова, сазнају „Вечерње новости“.

Према писању листа, Албанци убрзано интензивирају вјежбе са Американцима у оквиру заједничке операције кодног назива „Златна сабља“, која се у безбједносним круговима тумачи као финална фаза у отимању сјевера Косова и Метохије и заокруживања „суверенитета“ лажне државе.

Извори „Новости“ тврде да се обука спроводи за најмање стотину припадника безбједносних снага самопроглашеног Косова који се у одређеним временским размацима ротирају на Бајгори.

Иако представници САД на Космету јавно истичу да су за трансформацију косовских безбједносних снага у „војску“ неопходне уставне промјене и свеобухватан дијалог свих заједница на Космету, понашање америчких припадника Кфора на терену говори да су ти процеси далеко одмакли.

Према сазнањима листа, команда такозваних косовских безбједносних снага већ је од Американаца откупила је 27 борбених возила „хамер“, док су 24 добили на поклон.

„Новости“ наводе да Приштина већ има разрађен план према којем би војска Косова требало да има 8.000 припадника, од којих би 3.000 било у резервном саставу, а пуну оперативност требало би да остваре до краја идуће године.

Планина Бајгора, која се налази на ободима подујевске општине и простире се према сјеверу, односно ка Косовској Митровици, била је једно од највећих упоришта такозване ОВК, одакле су својевремено планиране и спровођене многе терористичке акције.

Овај лист подсјећа да је на Бајгори био штаб такозване Лабске групе ОВК, која је починила многобројне отмице, али и убиства Срба на подручју подујевске општине, али и магистрале према Вучитрну и Косовској Митровици.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да је ситуација на Космету вишеслојно нестабилна и да су све очигледније намјере Приштине да доврши етничко чишћење и са Тираном заокружи идеју „велике Албаније“.

„Уље на ватру само долива јасна намјера Приштине да формира своју војску, што ће само подићи тензије у цијелом региону“, рекао је Дрецун за „Вечерње новости“.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here